Back ups maken

Binnenkort ga ik eindelijk – na een zomer hard doorwerken – op vakantie. En traditiegetrouw worden de laatste dagen besteedt aan het leegmaken van camera’s en telefoons zodat we weer een hele nieuwe lading foto’s kunnen maken. En nog snel even een backup maken van al die andere belangrijke dingen op mijn telefoon, want stel je voor dat mijn telefoon de reis niet overleeft…

Bij Apple een backup een ‘reservekopie’

En die kan je op 2 manieren regelen: via iCloud of via iTunes. En nee, je hoeft niet allebei te doen . Het grote voordeel backuppen via iTunes is dat al je gegevens lokaal op je computer bewaard worden. Ook je foto’s. En je muziek. Waarom dat handig is? Nou, bijvoorbeeld wanneer je het – net als ik – toch niet een heel fijn idee vind dat al je gegevens in de Cloud zweven. Het grote voordeel van backuppen via iCloud is dat al je gegevens online staan en dat je er dus altijd en overal bij kan.

Via iTunes

En zit je toch regelmatig achter je pc dan is het maken van een reservekopie via iTunes makkelijk.
1. Sluit je iPhone (of iPad) met usb kabel aan op je computer
2. Open iTunes. Linksboven zie je een incoontje van je telefoon, klik daar op.
3. Kies voor Reservekopie maken op > Deze computer.
Overigens duurt het maken van een (handmatige) reservekopie best lang, maar ondertussen kan je gelukkig wel gewoon verder computeren.

Via iCloud

Een reservekopie via iCloud staat volledig online. Op een van de Apple servers ergens in de wereld. Superhandig, want overal ter wereld kan je dus ook weer je een backup van je telefoon terugzetten. Daar heb je dan geen pc bij nodig.
1. Ga op je iPhone naar ‘Instellingen’ en klik op je Apple ID (helemaal bovenaan).
2. Selecteer je toestel en ga naar ’iCloud-reservekopie’.
3. Zet de knop op ‘aan’.

Ben je verbonden met Wifi en ligt je telefoon op te laden aan het lichtnet, dan wordt automatisch een backup gemaakt van je telefoon. Het grote voordeel hiervan is dat je er nooit naar om hoeft te kijken en je eigenlijk altijd wel een recente backup hebt van je telefoon (en van je foto’s ).

Nieuwe telefoon? Zet in no-time al je gegevens over

Een reservekopie is vooral superhandig als je een nieuwe telefoon gaat kopen. Je kunt een reservekopie eenvoudig overzetten op je nieuwe toestel. Ga je je oude iPhone inleveren, maak dan altijd even een handmatige reservekopie, zodat je zeker weet dat je de allerlaatste gegevens hebt voor je nieuwe telefoon.