Waterschade!

Vorig weekend was ik bij vrienden aan het klussen. Normaal neem ik nooit mijn telefoon meer naar de wc, maar nu wilde ik toch even mijn berichten en mail checken. Terwijl ik doortrek valt mijn iPhone uit mijn handen in de wc pot…Ik wist niet hoe snel ik m moest opvissen en kon mezelf wel voor de kop slaan… Maar wat nu??

Uitzetten!

Gelukkig deed de telefoon het nog. Het display werkte. En dus kon ik de telefoon ook nog uitzetten. Want wat ik al lang had begrepen van anderen die hun telefoon hadden laten zwemmen: ZET HEM UIT. Ik heb ‘m natuurlijk eerst aan de buitenkant droog gemaakt, maar ja, hoe krijg je de binnenkant droog? Ik heb de telefoon op de verwarming gelegd. Niet omdat de verwarming aan stond, maar omdat dit het enige plekje was waarbij de telefoon niet volledig uitgeteld op zijn ruggetje zou komen te liggen, maar er ook nog een beetje lucht omheen kon. En toen begon het wachten. Want wanneer is een telefoon droog?
24 uur later was ik weer thuis en kon eindelijk om mijn iPad uitzoeken hoe dat ook alweer zat met natte telefoons.

Wat ik tegenkwam?

– 72 uur laten drogen!
– In een bak met rijst leggen!
– Direct uitzetten!
Gek genoeg zijn dat adviezen waar je dus helemaal niets aan hebt, behalve dat ‘direct uitzetten’ dan.

Dit weten veel mensen niet!

Wat ik tussen al die adviezen niet tegenkwam is dat je gewoon aan je iPhone kan zien of die vochtschade heeft opgelopen. Want sinds 2006 zit er op elke iPhone een water- en vochtindicator. Als die indicator in contact is geweest met water, dan kleurt de indicator rood. De indicatoren zitten bij de simkaart-opening. Op de site van Apple zie je waar je precies moet kijken bij verschillende modellen . En dat is superhandig! Want geen rood = geen gevaar en dus kan je gewoon je telefoon weer aan doen.

Nog even over de bak met rijst

Rijst kan wel vocht opnemen, maar het zal nooit op die manier echt uit je iPhone trekken. Ziet er grappig uit, dat dan weer wel! Laat je telefoon dus gewoon geduldig op een plekje liggen waarbij je telefoon de ruimte heeft en door de lucht kan drogen.

Zeiknat?

Breng je telefoon dan zo snel mogelijk naar iemand die je telefoon professioneel uit elkaar kan halen. En misschien heb je geluk: krijg je je telefoon terug. Of heb je geluk en ben je ineens toe aan een nieuwe telefoon.

Ik heb mijn lesje geleerd. Nooit, maar dan ook nooit meer gaat mijn telefoon mee naar de wc. Of de nood moet heel hoog zijn…