Lang leve je batterij!

De batterij van mijn iPhone blijft wel een dingetje. De batterij zit nu 2 jaar in mijn iPhone, maar moet hem toch echt vaker aan de lader leggen dan in het begin. Kon ik vorig jaar makkelijk anderhalve dag doen met mijn telefoon, tegenwoordig is ie aan het einde van de dag leeg en moet ik ‘m – wil ik er ’s avonds ook nog gebruik van maken – al rond 16.00 opladen. Herkenbaar?

Zo leeft je batterij wat langer

Wanneer laad jij je batterij op? Als ie beneden de 20% komt? Of leg je m aan de lader als ie op 50% staat? Dat is namelijk veel beter! Een batterij die je bij 75% resterende batterijduur oplaadt, gaat ongeveer 2 keer zo lang mee als een batterij die je bij 50% oplaadt. Het kan overigens ook geen kwaad om je telefoon aan de lader te laten liggen als ie eenmaal op 100% zit. En laat je telefoon eens in de 3 maanden toch maar eens helemaal leeglopen om hem vervolgens helemaal op te laden.

Je batterij snel opladen

Soms bedenk ik ineens spontaan dat ik wil gaan hardlopen. Maar dan moet de telefoon wel mee. Een rondje niet gelogd op Runkeeper is een rondje niet gelopen J. Dus nog even snel opladen. En er zijn manieren waarop dat net iets sneller kan dan normaal. Gebruik het stopcontact om op te laden. Dat gaat sneller dan via een USB poort. Gebruik je telefoon even niet. Je touchscreen is een van de dingen aan je iPhone die energie vreet. Zet je telefoon in vliegtuigmodus of zet ‘m even helemaal uit. Ook het zoeken naar verbinden of bluetooth vreten energie. Doe je dit allemaal, dan is je iPhone in een redelijke tijd weer zover dat jij verder kunt met je telefoon.

Valt je telefoon ineens uit, terwijl je net nog op 30% zat?

Sommige iPhone updates hebben als nare consequentie dat je telefoon ineens uitvalt. Terwijl jij dacht dat je nog voldoende energie had. Het goede nieuws is, dat daar iets aan te doen is!

Namelijk je batterij kalibreren. In de batterij zit een chip die berekent hoeveel energie er nog over is. Die chip kan in de war raken en dan schakelt je telefoon uit. Door te kalibreren gaat ‘ie de boel weer beter berekenen en blijft je iPhone het doen.

Zo kan je je iPhone kalibreren:

  • Leg je iPhone aan de lader: in het stopcontact.
  • Doe een harde reset: druk de homeknop en de sluimerknop gelijktijdig in, tot het Apple-logo verschijnt. De batterij wordt nu gekalibreerd.
  • Laad de batterij op tot 100%. Bij de laatste procenten gaat het opladen veel langzamer.
  • Als de batterij op 100% staat, laat je de iPhone nog 60 tot 90 minuten aan de lader hangen.

Nog een paar tips om je batterij niet zo hard te laten werken

De iPhone heeft heel veel functies. Sommige verbruiken veel energie. Wil je je batterij sparen, dan kan je ook nog het volgende doen:

  • Pas de helderheid van je scherm aan naar ‘automatisch’
  • Laat je mail en contacten etc allemaal niet automatisch synchroniseren.
  • Schakel notificaties uit, bijvoorbeeld van WhatsApp-groepsgesprekken.
  • Laat je scherm automatisch vergrendelen en kies een korte periode daarvoor.
  • Kom je in een gebouw met slechte ontvangstkwaliteit of geen bereik? Je telefoon blijft proberen om verbinding te maken of te houden. Dat verbruikt extra energie.

Lang leve de batterij!