Quapp Refurbished Blog

Je oude telefoon is goud waard

Je oude telefoon is goud waard

Een refurbished iPhone is beter voor het milieu! Maar waarom eigenlijk? Vaag weet ik wel iets van kostbare grondstoffen die in een iPhone verwerkt worden, maar welke eigenlijk? En wat is er zo kostbaar aan? Dus ik ben eens op onderzoek uit gegaan.

Goud, zilver, koper

Er zit dus goud in je iPhone. En daarmee bedoel ik niet de goudkleurige case van sommige iPhones. Maar er zit goud binnenin je iPhone. En zilver, koper en wolfraam. Deze metalen zijn nodig om de elektrische verbindingen te maken. En er zit nog veel meer in: – Kobalt, Grafiet, Lithium en Aluminium voor de batterij – Silicium, Fosfor, Antimoon, Arseen, Boor, Indium, Gallium voor de processor – Koper, Tin en Zilver voor de solderingen – Tantalium voor de micro condensatoren – Nikkel, Neodymium, IJzer, Boor, Dysprosium, Praseodymium voor geluid en de trilfunctie – Aluminium, Silicium, Kalium, Indium en Tin voor het scherm

Uit de grond

In totaal zitten er meer dan 60 verschillende grondstoffen in je iPhone. En die moeten ergens vandaag komen. Bijvoorbeeld uit de grond. Zoals Koper, Tin en Tantalium. Dat zit in Congo in de grond. Je kent waarschijnlijk de foto’s wel van de mijnen: dat zijn behoorlijke kraters in het landschap. Oh ja, in Congo maken ze er ook ruzie over, wie wat uit de grond mag halen. Een ander deel van de grondstoffen zit in het regenwoud onder de grond. Ik hoef je niet uit te leggen wat het voor het regenwoud betekent als die grondstoffen uit de grond gehaald worden.

Uit oude mobieltjes

Maar de metalen kunnen ook uit oude mobieltjes gehaald worden. Dat noemen ze met een mooi woord ‘urban mining’. Apple heeft speciaal voor de iPhone 6 een robotlijn ontwikkeld. Hier worden iPhones 6 uit elkaar gehaald en onderdelen gesorteerd, zodat er minder nieuwe grondstoffen gewonnen hoeven worden. De oude onderdelen worden gebruikt voor nieuwe telefoons of voor andere producten.

Kijk maar eens hoe dat gaat:

Refurbished is gewoon beter voor het milieu

Op dit moment worden er zoveel mobieltjes geproduceerd dat er een reëel gevaar is dat sommige grondstoffen op raken. Jij kan op 2 manieren helpen om een beetje om ons milieu te denken: koop een refurbished telefoon en lever je oude mobiel in, want daarmee kunnen weer nieuwe mobieltjes gemaakt worden!