Quapp Refurbished Blog

Een telefoon zonder schuldgevoel

Een telefoon zonder schuldgevoel

Hoe ben jij aan je huidige telefoon gekomen? Heb je die los gekocht? Of heb je die bij een nieuwe telefoonabonnement ‘gekregen’? Inmiddels weten de meeste mensen wel dat je je nieuwe iPhone niet bij een abonnement krijgt, maar dat je er elke maand, de hele looptijd van het abonnement, voor betaalt. Het is dus een soort lening. En recent is er een wetswijziging geweest waardoor het kopen van een nieuwe telefoon bij een abonnement gevolgen kan hebben: het kan je een schuld opleveren. En dat kan dan weer gevolgen hebben als je eens geld wilt lenen voor iets anders.

Schulden worden geregistreerd

Als je een schuld hebt, dan wordt dat in Nederland centraal geregistreerd bij het BKR: Bureau Krediet Registratie. Alle schulden, of het nu gaat om een studieschuld, een lening voor een auto of het hebben van een creditcard, worden bijgehouden. Daar kunnen bedrijven die leningen verstrekken ook controleren of jij al schulden hebt, en of je ze betaalt. Dit is wettelijk zo geregeld om mensen te beschermen dat ze geen leningen afsluiten die ze niet kunnen betalen. Per 1 mei 2017 wordt in het BKR ook de schuld genoteerd van de telefoon die je bij je abonnement op afbetaling koopt. Het is immers een lening die je maandelijks afbetaald. De registratie geldt niet voor het abonnement, maar alleen voor het toestel en alleen als de telefoon meer dan 250 euro kost.

Het gevolg van een registratie

Wil jij vanaf nu een lening aanvragen voor een huis (hypotheek) of voor iets anders, dan kijkt de geldverstrekker in het BKR welke schulden je hebt lopen en bekijkt of jij in de nieuwe situatie, met de nieuwe lening, ook nog al je maandlasten kan betalen. Heb je dan een lening voor een nieuwe iPhone op je naam staan, dan zou dat wel eens kunnen betekenen dat je minder kan lenen of zelfs geen lening krijgt!

Voorkom een BKR registratie

Wil je liever geen BKR registratie op je telefoon, dan zit er niks anders op dan een losse telefoon te kopen. Een SIM-only abonnement erbij afsluiten en je hebt nergens last van. Je bent ook een stuk goedkoper uit met zo’n goedkoop abonnement dus WIN-WIN.