Waarom ik een refurbished iPhone kocht

Trots ben ik op mijn iPhone. Zo fijn en makkelijk in gebruik. Fijn dat hij ook zo lekker synct met de iPad. Ik ben fan. Maar ja, de iPhone 3 kon echt niet meer. Ik had het al een jaar te lang uitgehouden eigenlijk. De bijhorende abonnementskosten waren daarom het laatste jaar al wel laag geweest: de telefoon was afbetaald. Maar dat ik geen nieuwe apps meer kon downloaden en mijn iPhone elke keer begon te mekkeren dat het geheugen vol was, daar had ik wel genoeg van. Dus ik ging op zoek naar een nieuwe iPhone. Zonder abonnement, want die lage maandkosten bevielen me wel.

De zoektocht begon. Google: 100.000 resultaten op tweedehands iPhone. Eerst maar eens naar Marktplaats. Daar werden genoeg iPhones aangeboden. Nog best mooie hoor. Mensen die wel direct naar het nieuwste model overstappen en hun oude te koop zetten maar daar ook nog vaak wel een hoge prijs voor vragen. En toch voelde het niet helemaal lekker: Van iemand in je omgeving een iPhone overkopen vind ik nog wat, van een onbekende…. Is er niet een manier om een iPhone te kopen met een beetje garantie en backup als ie onverhoopt toch kapot gaat? Dus de zoektocht ging voor.

Toch maar terug naar Google. De bekende Apple sites langs maar ook daar vond ik niet precies wat ik zocht dus door naar de onbekendere sites. Daar stuitte ik op de term ‘refurbished iPhones’. En met kreten als ‘garantie’ en ‘goed voor het milieu’ was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Oh ja, en de prijs was stukken beter dan op al die andere sites.

Refurbished is geen tweedehands!

Refurbished betekent dat de iPhone een tweede leven krijgt. Het is niet een tweedehands telefoon; een refurbished telefoon wordt van binnen en buiten bekeken, beoordeeld en herzien. Zo had ik in mijn zoektocht al wel begrepen dat de batterij van iPhones een issue is. Dus een telefoon voorzien van een nieuwe batterij had mijn absolute voorkeur. En krasjes op de behuizing? Ik gebruik altijd een telefoonhoesje, dus dat maakte mij niet zoveel uit. Op aanraden van de helpdesk een iPhone 5S gekocht. En een dag later in huis, keurig verpakt, originele kabel erbij. Ik was blij!

Meer dan een jaar later heb ik nog steeds geen spijt van mijn refurbished iPhone aankoop. Het ding werkt prima. De batterij vertoonde afgelopen winter met de kou kuren, maar dat is blijkbaar onvermijdelijk bij een lithium-ion batterij. Had ik wel echte problemen met mijn telefoon gehad, dan had ik dus gewoon nog garantie gehad. En dan vind ik een hele geruststelling. Maar waar ik me vooral goed bij voel, is dat ik een iPhone van de grote telefoonvuilnisberg heb gered.

Waarom jij een refurbished iPhone zou moeten kopen

Ik kan het iedereen aanraden: je hebt een redelijk nieuwe telefoon. Eentje die prima werkt. En mét garantie. Maar je betaalt een stuk minder dan voor een echt nieuw exemplaar. Je kunt een abonnement afsluiten dat een stuk goedkoper is. En dus hou jij elke maand geld over voor nog een heleboel andere dingen. En last but not least: van al die miljoenen telefoons die er op de wereld zijn, geef jij er 1 een tweede leven.