Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en cookies

Keurmerk Refurbished

Waar steeds minder mensen kiezen voor nieuw, stijgen de verkoopaantallen van refurbished iPhones sterk. Dat is niet voor niks, want met een refurbished iPhone ben je al snel tientallen procenten goedkoper uit. Echter blijkt dat veel mensen nog terughoudend zijn als het gaat om refurbished Apple-producten. Dat heeft te maken met de angst voor defecten. Hoe weet je nu zeker dat je geen miskoop aanschaft? Dankzij het Keurmerk Refurbished heb je als koper wél de zekerheid dat je een goed product aanschaft.

Keurmerk scheidt kaf van het koren

Steeds meer aanbieders verkopen toestellen met als label ‘refurbished’ maar voldoen niet aan allerlei eisen. Dat betekent concreet:

 • geen deugdelijke controles (omdat men niet beschikt over de juiste programma’s)
 • iPhones afkomstig uit China (van de buitenkant zonder krasjes, maar ‘onder de motorkap’ volop ellende)
 • geen gecertificeerde data wipe
 • inferieure accessoires (met risico’s op brand)
 • geen meest recente iOS update op het toestel
 • geen 2 jaar garantie
 • geen telefonisch bereikbare Servicedesk
 • reparaties van toestellen die weken duren
 • aanbieders die financieel niet gezond zijn waardoor garantie niets betekent.

Wat houdt het keurmerk refurbished in?

Techniek Nederland (voorheen: Uneto VNI) introduceerde op 15 maart 2019 het Keurmerk Refurbished. Het keurmerk staat voor de volgende 5 beloftes:

 1. Kwaliteit gegarandeerd
  De eerste belofte die het Refurbished Keurmerk behelst is kwaliteitsgarantie. Keurmerk-bedrijven testen de iPhones professioneel op minimaal 50 punten met de juiste testprogramma’s. Deze processen zijn gecontroleerd middels een technische audit door TÜV Nederland. TÜV test de veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en leefomgeving door middel van certificering, keuring, inspectie, CE-markering en training. TÜV opereert op Europees niveau, maar ook wereldwijd.
 2. Twee jaar garantie
  Zelfs al is je product of review score nóg zo goed, het kan voorkomen dat een toestel niet (meer) naar behoren functioneert door een technisch mankement. Dan wil je als consument kunnen bouwen op een eerlijke, duidelijke en uitgebreide garantieperiode. Toestellen die onder het Keurmerk vallen beschikken altijd over een tweejarige garantieperiode. Op het toestel, maar óók op de laadaccessoires en batterij.
 3. Uniforme cosmetische gradaties
  Refurbished iPhones (met het Keurmerk) worden onderverdeeld in drie categorieën (gradaties) aan de hand van cosmetische kenmerken. Dit heeft dus puur te maken met het uiterlijk van een Apple iPhone of iPad. Binnen het Refurbished Keurmerk is sprake van drie uniforme definities van de verschillende gradaties:

  Zo goed als nieuw:

  Als een device deze conditie heeft dan betekent dat dat het toestel er zo goed als nieuw uitziet. Het device vertoont minimale gebruikerssporen.

  Licht gebruikt:

  Een device met deze conditie heeft lichte gebruikssporen. Hierbij kun je denken aan een klein krasje en/of lichte stootschade.

  Zichtbaar gebruikt:

  Een device met deze conditie heeft zichtbare gebruikerssporen. Dat kan een diepere kras (zelden op het scherm) of een (klein) deukje zijn.

 4. Professionele aanbieders
  Een vierde eis die gesteld wordt betreft het professioneel aanbieden van producten. Bedrijven die onder Het Keurmerk Refurbished vallen, moeten het zelf refurbishen van devices als corebusiness hebben. Daarnaast wordt er verwacht jaarlijks een minimale omzet van € 2 miljoen (excl. BTW) te maken op refurbished.
 5. Financieel gezonde aanbieders
  EDR Credit Services (onderdeel van DAS) toetst of de deelnemende bedrijven financieel solide zijn. Daarbij wordt onder meer meegewogen: solvabiliteit, vermogenspositie, omzet / resultaat, leverancierservaringen en kredietfaciliteiten. Deze audit maakt inzichtelijk hoe een bedrijf er op financieel vlak voor staat en biedt de zekerheid dat een partij niet zomaar failliet verklaard zal worden.

Waarom maakt het keurmerk refurbished het verschil?

Dat er behoefte is aan een Keurmerk blijkt ook uit De Grote Refurbished Barometer, die in november 2018 gepubliceerd werd. Vergelijkingswebsite Big Spark bundelde haar krachten met gezaghebbende partijen als Deloitte, CBS, Telecompaper en Gartner om de refurbished markt in kaart te brengen. Na 1.400 consumenten ondervraagd te hebben, wordt de introductie van een betrouwbaar refurbished keurmerk door twijfelaars als dé belangrijkste reden genoemd om alsnog te kiezen voor refurbished. Het Keurmerk Refurbished heeft dan ook de steun van de Consumentenbond en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees verder op: Techniek Nederland